Petra Fehring | 13 juli 2021
Durf jij op je intuïtie te vertrouwen?
blog
Durf de keuze te maken die goed voelt
Vind jij het lastig om op je intuïtie te vertrouwen? Heb je soms onderbuikgevoelens die je niet helemaal kunt plaatsen? Beredeneer je eerder met je verstand en maak je daarop gebaseerd je beslissingen?
Voor velen geldt dat we niet naar ons onderbuik gevoel durven te luisteren. Er zijn altijd andere beweegredenen waarom je dat niet doet. Of anderen die een mening hebben waardoor je toch gaat twijfelen.
Durf jij op je intuïtie te vertrouwen? De keuze te maken die voor jou goed voelt?
Voor de ontwikkeling van mijn bedrijf heb ik veel geleerd. Door diverse trainingen te volgen. En met een businesscoach aan de slag te gaan. En toch, ondanks dat ik heel dankbaar ben voor alles wat ik geleerd heb en dit succesvol toepas, zijn er momenten dat ik het tóch anders doe.
Waarom?
Puur en alleen omdat het voor mij goed voelt. Omdat er ergens in mij een gevoel zit dat het nét iets anders moet. Dat gevoel krijgt bij mij ook een stemmetje in mijn hoofd. Best lastig, want dat betekent dat ik soms 2 stemmetjes heb ;-) Maar serieus: ik ga woorden aan mijn gevoel hangen en dan wordt het een verhaal waar ik over nadenk.
Onzekerheid maakt dat je stagneert
Wat ik echter zie, is dat het soms lijkt dat we niet durven te vertrouwen op onze intuïtie. Kijk maar eens naar jouzelf.
Stel: je hebt een idee wat je wilt doen. In jouzelf voelt het goed om deze weg in te slaan. Je bent overtuigd dat dit is wat bij je past. En dan…
…dan komt de onzekerheid naar boven. Gaat dit werkelijk lukken? Kan je het echt wel? Wat als het niet lukt? Het voelt enorm spannend. Doemscenario’s in je hoofd…
…dus ga je er met een vriendin over praten. Of met je partner. En die trekt alles in twijfel. Dat je het vooral niet moet doen. Hou vast aan hetgeen je kent en weet, is het advies. Vooral blijven doen wat je altijd gedaan hebt. Er is vast geen markt voor. Wie zegt dat jij dat kan?
Euuhhh… nog meer onzekerheid. Het stemmetje in je hoofd is al een grote zware stem geworden. Die overheerst. En weg is je onderbuikgevoel. Je duwt het weg omdat je er niet op durft te vertrouwen.
Gevolg: je idee gaat in de kast en je slaat die ene weg niet in. Slim? Ik weet het niet.

2 Tips
Ik wil je graag 2 tips geven hoe je met dit soort situaties om kunt gaan
1. Beschrijf de voor- en nadelen
Ik ben echt de laatste die zegt dat je je verstand moet negeren. Die heeft ook een functie. En soms zijn ideeën inderdaad niet slim. Om dat te achterhalen, ga je een lijst opstellen met 2 kolommen. Aan ene kant schrijf je alle voordelen van je idee. En aan de andere kant beschrijf je de nadelen.
Vergeet niet om ook je gevoel hierin te betrekken. Als je enthousiast en blij wordt van je idee, is dat een voordeel. Dat je iets heel erg spannend vindt, kan een nadeel zijn. Hoeft overigens niet, spannend kan ook leuk spannend zijn. Maar neem je gevoelens dus absoluut erin mee.
2. Ga in de natuur lopen en laat je intuïtie spreken
Nu je al voor- en nadelen weet en dus je verstand bij het verhaal betrokken hebt, ga je rustig in de natuur lopen. Je neemt de tijd om alles te laten bezinken. Kijk om je heen. Luister naar de geluiden die je hoort. Zie de bomen, de heide, de zee, het strand, maakt niet uit waar je bent. Misschien zie je dieren. Voel je de wind.
De natuur is de perfecte omgeving om tot jezelf te komen. En dan, opeens, diep van binnen, weet je wat je moet doen. Of het een dwaas idee was. Of dat je toch je intuïtie kunt vertrouwen en moet gaan doen, wat voor jou goed voelt.
Pas dan maak je de juiste keuze voor jou!
Veel wandelplezier 😉