Door vragen word je wijzer

Tijdens de opleiding Virtueel Succes werk je met stage opdrachtgevers. Dit is een heel mooi concept. Je brengt hetgeen je leert gelijk in de praktijk. En wanneer je als VP nog niet erg ervaren bent, is het ook een mooie manier om te leren hoe je met een opdrachtgever werkt en communiceert.

Mijn stage opdrachtgever voor de module ‘Dagelijks Management, Communicatie en Diensten’ leveren is zelf ook virtueel assistent. Hoe mooi is het, dat je als VA nu zelf een VA inschakelt. En niet omdat je het zelf niet kunt, maar eenvoudigweg omdat het je aan de tijd ontbreekt om het allemaal alleen te doen.“Practice what you preach” wordt hier heel goed toegepast.

De modules starten altijd met 2 livedagen waar je je medecursisten in levenden lijve ontmoet. In mijn geval zelfs een cursist die woont en werkt in New York! Dit is weer het bewijs dat je als VA dus plaats onafhankelijk kan werken. Tijdens de livedagen ga je aan de slag met je stageopdracht. Die stageopdracht heb je – als het goed is – voor de tijd goed doorgesproken met je stageopdrachtgever. En dan blijkt toch dat dit doorspreken nog wel eens te wensen over laat. Eigenlijk gold dit voor alle cursisten. Je denkt dat je alle informatie hebt, maar bij het uitwerken van de opdracht komen er vragen bovendrijven die je zelf niet kunt beantwoorden.

In mijn geval heb ik onvoldoende doorgevraagd, ik wist eigenlijk bijna niets van de opdracht. Alleen de grote hoofdlijnen waren bij mij bekend. Waarom heb ik niet doorgevraagd? Omdat ik te veel gefocust was op het kennismaken met de opdrachtgever en me niet voldoende gerealiseerd had, dat ik tijdens de livedagen met de opdracht aan de slag moest. Om er maar 2 clichés in te gooien: ‘Voorbereiding is het halve werk’ en ‘van vragen word je wijs’. Maar het is toch écht zo. Wanneer je voorbereiding goed is, scheelt je dit zoveel tijd aan de achterkant. Je kan doorpakken, meters maken en een concept opstellen.

En wees niet te bang om vragen te stellen. Er zijn geen domme vragen! Een opdrachtgever heeft voor zichzelf het hele plaatje waarschijnlijk al helder, is daar al een aantal weken/maanden mee bezig. Jij, als VA, komt er blanco in en moet je nog helemaal invreten in de materie. Je kan dan ook niet verwachten dat je met een paar vragen het hele plaatje direct overziet.

Ik heb afgelopen week een overleg gehad met mijn opdrachtgever en nu wel de vragen gesteld die ik al in het eerste gesprek had moeten stellen. Ik ben heel wat wijzer geworden en kan aan de slag met een eerste concept! Zijn die livedagen dan helemaal niet productief geweest? Zeer zeker wel! De theorie die gedeeld is, heeft al veel inzichten opgeleverd. En door toch een conceptproces te maken met mijn eigen invulling van de opdracht, heb ik wel ervaring opgedaan met de werkwijze van het samenstellen van een proces. En een aantal zaken uit dat proces waren helemaal niet slecht bedacht vond ik zelf 😉

1 Reactie

  1. Petra Fehring

    Helemaal eens Mariska. Je denkt vaak heel veel al te snappen en te weten uit een eerste gesprek. Maar eigenlijk moet je veel dieper gaan. Doorvragen: hoe zit dit dan? waarom doe je dat? en wat wil je daarmee bereiken?

    Om je opdrachtgevers optimaal te kunnen ondersteunen moet je continu doorvragen. Ook iets wat je gewoonweg moet ervaren en leren. Daarom is zo’n stageopdracht ook zo waardevol.

    Top gedaan!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *