Petra Fehring | 13 mei 2020

Doelen stellen: zinvol of totale onzin?

Blog

Hoe is dat voor jou als Virtueel Professional? Stel jij voor jezelf ook doelen?

Als ondernemer moet je doelen stellen. De meesten willen groeien. Meer omzet behalen. Nieuwe markten aanboren. Nieuwe diensten aanbieden. Dat soort zaken staat op eenieders wensenlijstje. Klinkt allemaal heel logisch, toch?

Hoe is dat voor jou als Virtueel Professional? Stel jij voor jezelf ook doelen? Heb jij wensen waar je naar toe wilt werken? Meer omzet of salaris verkrijgen? Meer klanten werven? Andersoortige diensten aanbieden?

Of haak je hier helemaal op af? En denk je: waarom wil iedereen altijd groeien en meer verdienen? Waarom is dat nodig?

We hebben allemaal de luxe dat we mogen kiezen in dit leven. Wat wil je doen? Wat wil je bereiken? Wat vind je belangrijk? Hoeveel wil je verdienen? De keuze is reuze zou je zeggen. Dat maakt het misschien wel zo lastig.

Voor ondernemers geldt dat ze door groei en meer omzet de middelen hebben om stappen te kunnen zetten. Ze kunnen bv. personeel aannemen, VP’s inhuren, een nieuwe website laten ontwikkelen, investeren in de techniek, noem maar op. Groei betekent voor hen meestal meer ruimte om stappen te zetten.

Wat groei kan betekenen?

Maar groei betekent ook meer stabiliteit in de hoogte van de omzet. Als een bedrijf kan leven van 5 klanten per maand en daar net de kosten mee kan dekken, dan is het super fijn als ze kunnen groeien naar 10 klanten per maand. Hierdoor bouwen ze een buffer op voor mindere tijden. Hun doel is dus meer klanten werven.

Want anders merk je tijdens een crisis of andersoortige problemen in de markt, dat ze bij minder klanten direct moeten snijden in de kosten. Waarbij als eerste het team of personeel daaronder lijdt. Want vergis je niet, naast de kosten van een pand zijn personeel/teamkosten de hoogste kostenpost in een bedrijf.

Hoe werkt dat dan bij jou?

Als je in loondienst bent en je hebt het niet langer naar je zin, zou ik altijd verder kijken. Zonde van je werkzame leven om ergens te blijven hangen. Er zijn zoveel meer mogelijkheden. Andersoortig werk. Binnen het bedrijf. Of switchen naar een ander bedrijf. Kiezen voor een groter bedrijf of juist kleiner bedrijf. Zelfstandig worden. Opties genoeg. Dus zet een stap om te zorgen dat je weer blij wordt van je baan.

Werk je als zelfstandig VA of VP dan heb je nog meer keuzes. Je bepaalt zelf voor wie je wilt werken, wat je wilt doen, hoeveel uren je wilt werken, wat je wilt verdienen. Ook hier keuzes genoeg. Maar als je nog niet tevreden bent over een van deze punten. Of als je nog niet bereikt hebt wat je voor ogen hebt, zul je daar ook actie in moeten ondernemen.

En dan komt doelen stellen naar boven. Want pas door het stellen van doelen, weet je waar je naar toe werkt. Je hebt een stip op de horizon wat je wilt bereiken. En vervolgens weet je ook wat je kunt doen om dat doel te bereiken. Welke acties je kunt doen. Welke stappen je kunt zetten. Wat je hiervoor nodig hebt.

Hoe zit het dan als je helemaal tevreden bent?

Doelen stellen zinvol of totale onzin?

Als je tevreden bent over je (werkzame)leven dan heb je wellicht als doel het zo te houden. Misschien wil je een dag minder werken. Of wil je meer tijd vrijmaken voor je hobby. Je kunt nl. ook doelen stellen die niets met groei om meer inkomen te maken hebben. Maar dan nog heb je een doel nodig. Want die dag minder werken betekent dat je actie moet ondernemen om dat te realiseren. En dat ga je pas doen als je weet wat je stip op de horizon is.

Kortom: doelen stellen is juist heel zinvol. Je weet waar je naar toe werkt. Wat belangrijk is voor jou en wat jij wilt realiseren. En pas dan ga je daar naar acteren. Ga je doen. Kom je in actie.

Wat is jouw doel?

Doelen stellen zinvol of totale onzin