De tweedaagse: fast forward!

Meteen aan het begin van de opleiding staat de tweedaagse livetraining gepland. Dit geeft je in de eerste plaats een vliegende start, omdat je twee dagen intensief met je eigen ontwikkeling bezig bent. Daarnaast is het gezellig én handig om je studiegenoten te leren kennen.

Ik was natuurlijk heel benieuwd wie ik zou leren kennen, hoe e.e.a. zou verlopen en wat we nou precies zouden gaan doen in de praktijk. Daar kwam ik snel genoeg achter, want na een korte introductie gingen we snel aan de slag. Gaandeweg leerden we elkaar beter kennen.

We hadden een klein groepje: we volgen de opleiding met zijn zessen, maar één van ons woont in Spanje en kon er niet bij zijn. Zij zou de informatie op een andere manier krijgen: één op één via Skype. Voor haar is de hele opleiding dus virtueel, maar door het internet gaat ze gewoon gelijk op met ons. In de discussieomgeving praat ze met ons mee en tijdens de Skypegesprekken van onze groep is ze er ook bij. Handig!

Wij hadden het geluk dat we drie trainers hadden, op vijf deelnemers is dat natuurlijk erg luxe. De begeleiding was daardoor erg intensief en er was tijd om heel persoonlijk op vragen en onduidelijkheden in te gaan.

De training is zo opgezet, dat je gedwongen wordt na te denken over wat je nou eigenlijk precies wilt gaan doen en voor wie. Het beroep van VA is heel breed en het werd ons al snel duidelijk dat je niet alles hoeft te kunnen en vooral dat je niet alles moet willen.

Waar ik op de heenweg nog bedacht dat ik misschien wel een cursus boekhouden zou moeten gaan doen om überhaupt aan de bak te komen, wist ik op de terugweg dat ik dat vooral níet moet doen. Richt je op de zaken die je leuk vindt en waar je energie van krijgt, dat was voor mij eigenlijk de voornaamste boodschap.

Het leuke was dan ook, dat er bij ons cluppie heel verschillende dingen uitkwamen: de een wil zich richten op dagelijks management (mijn collega’s weten dat je daarvoor beter niet bij mij kunt zijn), een ander gaat zich richten op (online) marketing en productlancering (heb ik totaal nog geen kaas van gegeten), nummer drie heeft veel ervaring met veranderingen in organisaties (ik ook wel, maar niet in zakelijke organisaties en niet als initiator) en wil zich daar uiteindelijk op richten en mijn buurvrouw van die dag wordt technisch VA: zij gaat zich verdiepen in online tools en de technische kant van websites (nee, dank je). Ikzelf ga vooral bezig met taal en tekst. Het lijkt de markt wel: voor elk wat wils!

Opgelucht zat ik na de tweede avond weer in de trein naar huis. Natuurlijk was alles heel erg meegevallen, de beren op de weg waren grotendeels verdwenen. Mijn voorbereiding op de opdrachten was prima, ik kon er goed mee uit de voeten. Ik had leuke, lieve mensen leren kennen, hard gewerkt, veel gelachen, héérlijk gegeten, lekker geslapen… en ik hoefde geen cursus boekhouden te doen. Jeuj!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *