De keuze is reuze!

Als jij, net als ik, al vele jaren een ondersteunde rol vervult als management of directie assistente (of iets wat daarop lijkt) dan ben jij waarschijnlijk ook van alle markten thuis. Ze noemen ons ook wel ‘spin in het web’ omdat we een centrale rol vervullen binnen organisaties en alle lijntjes van dat web goed kennen. Daarnaast zijn we vaak breed ontwikkeld in de loop der jaren waardoor we verschillende talenten en vaardigheden hebben waar andere mensen dankbaar gebruik van maken. Want helpen, regelen en structuur aanbrengen is vaak wat wij het allerliefste doen. En met liefde, natuurlijk. Dat is wel waarom ik mijn beroep zo leuk vind; de afwisseling, uitdaging en veelzijdigheid tezamen met de sociale, centrale vraagbaakrol die ik vervul.

Ondertussen weet ik dat die veelzijdigheid ook een valkuil kan zijn. Zeker als je een eigen onderneming wilt gaan opstarten als virtueel assistent. Want één van de eerste dingen die ik hoorde van andere ondernemers – toen ik slechts nog met het idee speelde om te gaan ondernemen – was: ‘Judith, zorg dat je je specialiseert! Kies één taak of dienst en wordt daar de allerbeste in!

Slik…Maar WAT moet ik dan in hemelsnaam kiezen? Dacht ik. Ik vind namelijk heel veel leuk! En ik kan ook veel verschillende dingen, ik ben van meerdere markten thuis, maar er is niet één markt die ik uitzónderlijk goed ken. De paniek sloeg echt een beetje toe en de motortjes in mijn hoofd begonnen te ratelen; welke diensten moet ik dan gaan aanbieden? Wie is eigenlijk mijn doelgroep? Waar is dan vraag naar? Wat kan ik echt goed? Vind ik dat dan ook écht leuk? Moet ik mezelf eerst verder ontwikkelen voordat ik ga ondernemen?

Ik werd er horendol van!

Natuurlijk heb ik Petra’s lange lijst gedownload waarin ze 100 VA diensten beschrijft die je kunt aanbieden, om zo een idee te krijgen. Vaak denk je veel te groot en veel te ingewikkeld, dus dat gaf al een heleboel handvatten. Ik weet zeker dat veel van jullie nu herkenbaar zullen glimlachen. Of misschien precies diezelfde vragen hebben als die ik had. Lees dan verder…..

Goed nieuws!

Het heeft even geduurd maar ik ben eruit wat ik wil aanbieden. En dat luchtte op want ik kon eindelijk weer verder. Hoe dan? Het was een heel proces, dat geef ik toe. Maar dat is het ondernemen sowieso, weet ik inmiddels. Ik zag in dat ik er zelf niet uitkwam en hulp nodig had van experts die het pad al bewandeld hadden voor mij. Ik besloot daarom de 2-daagse training te gaan volgen bij de academie voor virtueel professionals, omdat deze training precies behandelde waar ik op dat moment tegenaan liep. Tijdens deze 2-daagse live training viel het laatste puzzelstukje op z’n plaats. We deden een SOM 7 oefening met grote kaarten die veel verduidelijkte met betrekking tot de verschillende systemen die iedere onderneming heeft (of zou moeten hebben;) en de diensten die daaronder kunnen vallen. En deze relatief simpele oefening bracht mij een paar mooie inzichten:

 1. Ik was eigenlijk al best wel op de goede weg met mijn dienstenaanbod! (yes)
 2. Alles is mogelijk. Ik hoef niet persé één onderdeel te kiezen en me alleen daarop te focussen. Je kunt verticaal en horizontaal ondersteunen (eh…dit snap je misschien alleen als je de training hebt gevolgd?).
 3. Ik mag aanbieden wat ik zelf leuk vind en waar ik toevallig goed in ben (of ga worden). Ook als ik nog geen specialist ben in een bepaald onderdeel, zoals in online marketing, kun je bepaalde diensten prima aanbieden.
 4. Ik kwam erachter dat ik meer wist dan ik aanvankelijk dacht. En de rest leer ik gaandeweg wel door te doen en me erin te verdiepen. Vaak zijn onze opdrachtgevers minder veeleisend dan wijzelf.

Deze inzichten hebben mij echt verder geholpen. En misschien helpt dit jou ook een beetje in je zoektocht naar joúw dienstenaanbod. Succes!

Virtuele groet, Judith

9 Reacties

 1. Petra Fehring

  Mooi omschreven Judith! Ben het met je eens dat we vaak veel te moeilijk denken. Voor een ander weten we het, maar voor onszelf… Zelf heb ik ook al heel wat trainingen gevolgd om zo helderheid te krijgen hoe ik zaken moet aanpakken. En nog. Want uiteindelijk ga je dan veel sneller met je stappen omdat anderen je helpen om het wel te zien. En wel te ontdekken.

  Antwoord
 2. Judith Elissen

  Bedankt voor je reactie, Petra. Helemaal mee eens, je bent inderdaad nooit uitgeleerd.

  Antwoord
 3. Gerlien Fransen

  Ik heb inmiddels de eerste stap gezet en me ingeschreven voor de opleiding die start in januari. En nu al gaat mijn hoofd alle kanten op, noem het enthousiasme of onwetendheid, onzekerheid? Daarom is het zo fijn om deze blogs te lezen, dit gaat goed komen!

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Ja dat snap ik helemaal Gerlien. Wat super dat de blogs jou helpen om het vertrouwen te krijgen dat het zeer zeker goed gaat komen.

   Antwoord
  • Judith Elissen

   Wat super, Gerlien! Goeie zet van je. Herkenbaar. Ik kan uit ervaring zeggen dat het ab-so-luut goed komt. Iedereen begint onzeker maar de opleiding geeft je echt alle handvatten die je nu nodig hebt. Veel succes en vooral plezier! (Het is intensief maar ook heel gezellig)

   Antwoord
 4. Rinske

  Herkenbaar en helemaal waar Judith! Ik heb 2-daagse eerder dit jaar gedaan en de 10-weekse inmiddels afgrond en ik blijf bezig met ‘het specifieker en specialistischer’ maken. Een mooi proces maar soms ook behoorlijk lastig!

  Antwoord
  • Judith Elissen

   Nou zeg dat wel he, Rinske! En naarmate we langer ondernemen zal het misschien wel weer veranderen. Ook wel een leuk proces 😉 Bedankt voor je reactie.

   Antwoord
 5. Marieke Vlastuin

  Net als Gerlien heb ik me ondertussen ingeschreven voor de 10-daagse die start in januari 2020 en ben al na aan het denken over de diensten die ik kan/wil gaan inzetten. In de blog van Judith lees ik over een lijst met 100 VA diensten. Is deze te verkrijgen om alvast eens door te nemen ?

  Antwoord
  • Judith Elissen

   Dag Marieke, wat goed van je dat je de opleiding gaat volgen, goeie zet! Alvast veel plezier en succes. Als je op de HOME pagina kijkt zie je direct onder Petra’s foto staan: “100 Diensten die je kunt bieden om ondernemers te helpen met bedrijfsgroei!”. Die krijg je direct in je inbox als je je daarvoor aanmeld. Succes!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *