De juiste volgorde

Al het gereedschap in de juiste volgorde

Sinds ik met deze opleiding bezig ben, betrap ik mijzelf erop dat ik overal processen zie. Voorheen dacht ik daar helemaal niet over na. Zo doorloop ik elke ochtend hetzelfde proces: opstaan, naar de wc, douchen, aankleden, eten, tandenpoetsen, jas aan, de kinderen naar school (dit stukje proces loopt niet altijd van een leien dakje), naar huis lopen, jas uit, pc aan en aan het werk. Oh ja, eerst nog even een kopje koffie of thee mee naar boven en dan pas aan het werk.

Omdat ik niet hoef na te denken wat ik moet doen elke ochtend, loopt het soepeltjes. Oké, dit proces heb ik uiteraard niet uitgeschreven, het zit in mijn hoofd. En dat zal voor iedereen gelden: sommige handelingen doe je van kinds af aan en gaan op automatische piloot. Heerlijk toch! Want wat zou het ook vermoeiend zijn als je elke ochtend weer moet bedenken welke stappen je gaat nemen om aan het werk te kunnen.

Een van mijn zoons kwam gister thuis met een verhaal van school over een bedrijf wat ze hadden bezocht. Zonder het zich te realiseren, beschreef hij exact hoe deze kweker ervoor zorgde dat de plantjes in een potje kwamen. Keer op keer, hetzelfde. Weer een vastgestelde werkwijze. Eigenlijk vond hij dat best handig, zo’n proces. ‘En waarom dan?’, vroeg ik? ‘Omdat je dan weet wanneer je wat moet doen en wat je daarvoor gebruikt.’ En daarmee sloeg hij de spijker op z’n kop.

Door deze opleiding heb ik inmiddels ook geconstateerd dat mijn eigen interne processen aangescherpt kunnen worden. Ook ik wil vooruit met mijn bedrijf: meer klanten bedienen, inhoudelijk groeien en mijn aanbod & strategie aanscherpen. Dit vergt discipline. En dan is het voor mij persoonlijk heel belangrijk dat de basis in orde is. Omdat ik me anders laat afleiden door onnodig werk of helemaal opga in het ontdekken van een nieuwe tool die zo leuk is maar op dat moment niks toevoegt. Ik streef naar het gebruik van de juiste gereedschappen, in de juiste volgorde.

Die processen…ze zijn dus echt overal en iedereen heeft er mee te maken. Of je nu wil of niet. In deze opleiding leer ik ook dat het soms om de kleinste details gaat bij elk proces. Vergeet je een belangrijk detail? Dan blijkt het bij het uitvoeren toch niet te lopen. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik het soms best lastig vind om alle details te benoemen. Daarom werkt voor mij het principe inrichten, testen, evalueren en verbeteren. En soms kom je er dan achter dat het gereedschap niet in de juiste volgorde ligt. Balen….maar uiteindelijk zal uiteindelijk het blijven sleutelen een succesvolle werkwijze opleveren.

Mijn inzicht van deze week: als je al het gereedschap in de juiste volgorde inzet, dan loopt jouw basis op rolletjes. Zo…. en dan ga ik nu het laatste proces van deze dag doorlopen: laptop uit, met een lekker kopje thee op de bank hangen, de dag doorpraten en naar bed. 

Tot de volgende blog!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *