De grootste misser die veel VA’s en VP’s met ambitie maken

Tijdens een van de live trainingsdagen van Virtueel Succes bleek dat de Virtueel Professionals ontdekten dat ze in de samenwerking toch nog wat zaken mogen aanscherpen. Dat er meer uit de samenwerking valt te halen. Terwijl ze zelf vonden dat ze al heel proactief zijn.

Dit zijn VP’s met ambitie. Die graag op een hoger niveau met hun opdrachtgevers willen werken. Die niet alleen willen uitvoeren, maar juist een sparringpartnerrol ambiëren. Wat maakt het dan zo lastig? Hoe komt het dat zij onvoldoende doorpakken terwijl hun klanten dat wel nodig hebben?

 

Wat is de grootste misser die veel VA’s en VP’s met ambitie maken?

Vaak denken we dat we proactief zijn. Maar wat betekent proactief? Van Dale zegt het volgende:

pro·ac·tief(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 waarbij je niet afwacht, maar vooruitdenkt: een proactief beleid voeren

Wat eruit springt is het woordje beleid; Van Dale’s uitleg:

be·leid(het; o)
gedragslijn voor de verwezenlijking van bep. doelstellingen: inkomensbeleid, kabinetsbeleid, prijsbeleid
overleg, tact: met beleid handelen

Veel VP’s zijn te afwachtend als het gaat om het beleid, het doel, de uiteindelijke uitkomst helder krijgen waar een ondernemer naar toe wil werken.

De grootste misser die veel VA’s en VP’s met ambitie maken

Kijk, er zijn 101 taken die je kunt uitvoeren. Keer op keer doen. Vragen om input of content en dat vervolgens verwerken. Maar daarmee halen we niet per definitie het doel. Hetgeen waar het werkelijk om draait als het om ondernemerschap gaat. Het doel wat een bedrijf wil bereiken. En dan gaat het vaak over de 3 thema’s:

  1. Marketing: welke strategie hanteren we en hoe pakken we de zaken aan, om:
  2. Klanten: meer klanten te werven OF bestaande klanten een nieuw aanbod te doen, zodat:
  3. Financiën: we meer omzet draaien en kunnen groeien

De enige manier om dit helder te krijgen is zodanig gesprekken voeren met je opdrachtgevers en prospects zodat je heel doelgericht kan meewerken naar dat resultaat. Geheel afhankelijk van jouw expertise, kun je vervolgens kijken wat jij daaraan kunt bijdragen. Hoe jij kunt meedenken. Een sparringpartner zijn om deze zaken op de rit te krijgen.

Hierdoor voorkom je dat je in de ‘u vraagt, ik draai’ modus komt. Dat je jezelf teveel afhankelijk van de ander opstelt.

Ik weet nl. heel zeker dat de ambitieuze en doortastende Virtuele Professionals zoveel meer kunnen betekenen en bijdragen aan het realiseren van de gewenste resultaten.

Dus als jij je ambities wilt realiseren. Als je een ware sparringpartner wilt zijn, zul je zodanig moeten doorvragen dat het doel van het bedrijf helder wordt. Pas dan kan je optimaal meedenken en –werken. En pas dan kom je op het level van professional.

 

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

1 Reactie

  1. Jonna Krikken

    Mooi blog, ontzettend herkenbaar!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *