Petra | 29 april 2023

De enige oplossing om je zeker te voelen!

Een veelgestelde vraag is:

wat moet je doen om je zeker te voelen?

Zo aan de vooravond van de volgende training ‘Binnen 10 Weken een Lopend VP bedrijf’ komen er een paar vragen steeds terug. Eén daarvan is: wat moet je doen om je zeker te voelen?

En vragen die daarna gesteld worden:

  • Kan ik het wel?
  • Hoe zorg ik dat ik zekerheid uitstraal?
  • Hoe zorg ik dat ik meer kennis krijg op het virtuele gebied?
  • Als ik me niet zeker voel, hoe krijg ik dan klanten?
  • Waar begin ik?

Herkenbaar?

Geloof me, het is ook echt mega spannend. Ik ga dit niet ontkennen. In het begin voel je je onzeker. Als je een beetje zoals mij in elkaar steekt, wil je eerst zeker weten dat je het kan. Je wilt kennis hebben. Of (waar ik echt last van heb) zeker weten dat je kunt waarmaken wat je belooft! 

In het begin toen ik net startte dacht ik dat het vooral aan mij lag. Ik zag zoveel mensen om mij heen die heel overtuigend praten en zichzelf verkopen. Althans, zo leek het. Nu weet ik wel beter.

Door alle trainingen die ik gevolgd heb (zowel in NL als in het buitenland) heb ik ontdekt dat iedereen onzeker is. Ja, ook die stoere mannen die het zo mooi weten te vertellen. In de basis is iedereen onzeker.

Je wilt tenslotte niet falen. Toch? Er zijn al genoeg mensen om je heen die niet begrijpen waarom je überhaupt zelfstandig zou willen worden. Dus gezichtsverlies is een van onze angsten. Maar ook de onzekerheid dat je niet goed weet wat er op je pad komt. Je weet wat je nu hebt, je weet niet wat je er straks voor terugkrijgt.  

En dat is waar velen in vastlopen.

We leren nieuwe dingen, maar we gaan het niet doen.

Door onzekerheid blijven we steeds nieuwe trainingen volgen. We zoeken naar meer en nog meer kennis. Met als gevolg: er gebeurt helemaal niets.

Iedere keer als we iets geleerd hebben, blijven we twijfelen. Kan ik het nu wel? Is dit voldoende om me zeker te voelen? Om met die ene klant aan de slag te gaan? Om nieuwe virtuele technieken toe te passen?

Nee. Het is nooit voldoende. Er valt namelijk altijd wat nieuws te leren. Maar om je zeker te voelen is er maar één manier: DOEN!  

Wat ik dus heel veel zie is dat mensen overspoeld raken door alle nieuwe kennis die ze opdoen. De kennis en verkregen informatie stapelt zich op. Geloof me, ik heb zelf nog niet de helft toegepast van wat ik allemaal geleerd heb. Omdat iedere training je nog veel meer geeft dan wat je op dat moment nodig hebt.

Dat is waar veel ondernemers in verzanden. Mega veel kennis en informatie. Maar implementeren lukt ze niet. Trap niet in die valkuil. Je krijgt pas een zeker gevoel over jezelf en wat je kan, door te gaan doen. 

De enige oplossing om je zeker te voelen is DOEN!

Door te doen, stap je door je angst heen! Wat in het begin eng is (omdat je iets nog nooit gedaan hebt), wordt op een gegeven moment ‘gewoon’.  Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Er komen steeds nieuwe ‘enge’ dingen voor terug. En iedere nieuwe stap maakt dat je je zekerder gaat voelen. Op steeds meer en nieuwe vlakken.

Als je jezelf echt zeker wilt gaan voelen, is het slim om deze volgorde aan te houden:

  1. Start met de kennis die je al hebt. Je expertise vanuit al je werkervaring. En kies hieruit die zaken waar jij echt gevoel bij hebt. Wat je ligt en bij je past. En wat je leuk vindt. Daar mag je je zeker over voelen. Het starten met je eerste klant is nl. al spannend genoeg. Zolang jij vanuit jouw expertise werkt, weet je waar je over praat.
  2. Volg trainingen om nieuwe kennis te verkrijgen. Maar kies bewust voor datgeen wat je NU nodig hebt. Wat is voor jou de meest logische stap om nu te doen? Dus welke kennis heb je nodig? Waar worstelen jouw klanten mee? Welke ontwikkelingen spelen zich af in jouw doelgroep? Daardoor groei je op een specifiek vlak wat jij daarna meteen kunt toepassen.
  3. Pas de verkregen kennis toe in je werkzaamheden en bij je klanten. Hierdoor groei je qua expertise. Je wordt zichtbaarder doordat jij weet waar je over praat. Je leert nieuwe ontwikkelingen en gebruikt ze voor jouw markt en doelgroep. Je weet wat je meer te bieden hebt t.o.v. vele anderen.

En daarna kan je de volgende stap zetten met nieuwe kennis verkrijgen.

Dus wacht niet te lang. Kies voor hetgeen je heel graag wilt. Verkrijg de kennis die je nodig hebt. Maar wel stap voor stap. Zodat je alles wat je leert ook direct in de praktijk toepast. Hierdoor ga je je zeker voelen!  

Ben heel benieuwd hoe jij stappen hebt gezet om je zeker te voelen. Wat is jouw tip? En welke nieuwe kennis zou jij nu willen opdoen?