Communicatie is zo belangrijk als je goed wilt samenwerken!

Als je goed wilt samenwerken is communiceren heel erg belangrijk. Of het nu met een grote groep mensen is of één op één. Goede communicatie blijft vaak lastig. En iedereen heeft een andere manier van communiceren. De ene persoon draagt het hart op de tong, de andere is meer een binnenvetter. Daarnaast kan de een bijvoorbeeld goed verbaal communiceren en de ander is weer beter op papier.

Effectief samenwerken
Als je gaat samenwerken is het belangrijk dat je je verwachtingen naar elkaar uitspreekt. Dit zorgt voor helderheid en zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat de wederzijdse verwachtingen zijn. In het begin van de samenwerking is het ook een beetje aftasten. Wat de ene opdrachtgever prettig vindt hoeft voor de andere opdrachtgever níet zo te zijn. Ikzelf vind het bijvoorbeeld fijn om regelmatig via telefoon/skype contact te hebben met mijn opdrachtgevers. Dit hoeven geen hele lange gesprekken te zijn. Ik loop met mijn opdrachtgevers de planning door en kijk of er nog knelpunten zijn zodat wij op tijd kunnen bijsturen. Voor de online marketing van mijn opdrachtgevers heb ik een Plan van aanpak gemaakt. Hierin heb ik onder andere ook een aantal contactmomenten ingepland. Daarnaast communiceren we via online tools, online werkomgeving en als het nodig is via de mail.

Vorige week had ik met een van mijn opdrachtgevers weer even contact. Het was al een paar weken terug dat wij elkaar hadden gesproken, terwijl wij daarvoor ééns per week telefonisch contact hadden. Door drukke agenda’s van beide kanten was het er niet van gekomen om elkaar telefonisch te treffen. Ik merkte aan mijn opdrachtgever dat hij dit niet prettig vond. We hebben het besproken en vonden het beiden van belang om elke week contact met elkaar te hebben.

Heldere communicatie
Het is goed om dingen tegen elkaar uit te spreken als iets niet goed voelt. Blijf helder in je communicatie. Dit versterkt alleen maar je samenwerking. Spreek dingen naar elkaar uit. Want wat voor de een prettig voelt, hoeft niet per se voor de ander ook zo te zijn! Wees open en eerlijk naar elkaar toe en geef elkaar vertrouwen. Dan komt het met de samenwerking wel goed!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *