Ken je het verhaal met bullet points?

Tijdens de laatste netwerkbijeenkomst van de Academie hadden we een presentatie van Hedwyg van Groenendaal. Het ging over presenteren zonder bullet points. Haar pleidooi was dat een presentatie zoals ik gewend bent, inderdaad met bullet points, niet een echte presentatie is. Je begrijpt dat ik niet meteen om was.

Toch ben ik nu een beetje om…

In mijn werk bij Philips bestond elke presentatie uit meer bullet points dan je maar kon tellen. Vooral handig omdat je dan de presentatie ook kon delen met collega’s die niet aanwezig waren. En het verhaal stond zo goed als compleet op papier, dus het was nog efficiënt ook.

Natuurlijk weet ik wel dat het niet de meest sprankelende verhalen waren, maar tijd = geld en voor vooral interne en verklarende presentaties werken bullet points UITSTEKEND. Tenslotte kost het vinden van de sprekende beelden bij een verhaal vaak veel tijd. Een gevalletje “ik had geen tijd, dus ik heb er maar een lang verhaal van gemaakt”.

Maar vorige week had ik een CRM inspiratiemiddag voor mijn werk bij de Bibliotheek. Daar sprak Ruud Verduin, adviseur voor klantgericht ondernemen. Hij had een inspirerend verhaal… en je raad het al, het was zonder bullet points. Zijn beelden, veel stilstaand, eenmaal bewegend en soms een quote, waren kunstwerken op de muur. (Het hielp wel dat die muur geen suf doek was waar de beamer scheef op was gericht, maar een lange witte muur waarop geprojecteerd werd). Zijn verhaal bleef hangen en de hele zaal was klaar om klantgericht aan de slag te gaan. En dat zonder bullet points. Ik snapte toen echt pas Hedwyg’s verhaal.

Toch ?

  • Hou ik de bullet points voor interne informatieoverdracht
  • Vergeet ik de bullet points bij het overbrengen van inspiratie of een helicopter view update

Ik word altijd erg blij van presentaties en informatiesessies. Hoe saai soms ook en zo nu en dan gelukkig erg boeiend, ik krijg wel altijd nieuwe inspiratie. Alsof mijn gedachten dan even gehusseld, omgedraaid en in de blender gedaan worden en zo heb ik weer nieuwe stof om op door te borduren!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *