Petra Fehring | 14 april 2023
Ben jij te vertrouwen?

Deel jij bedrijfsgegevens van je klant?
Zoals jullie weten, spreek ik veel met zelfstandig ondernemers. Steeds meer zelfs. Nu kreeg ik afgelopen week schokkende berichten te horen. Berichten waar ondernemers onderling met elkaar over praten. Waardoor ze nog wel 2x nadenken of ze met een virtueel assistent WILLEN werken.
Daarom begin ik met mijn heel directe vraag:
Ben jij te vertrouwen?
Komt die binnen? Bij mij wel. Ik hoorde namelijk dat VA’s met elkaar de omzetcijfers van hun opdrachtgevers bespreken!! En ik hoorde dat op 1 dag van 2 verschillende ondernemers. Met wie ik separaat van elkaar een afspraak had.
Dus grote, hele grote twijfel of zij wel met een virtuele assistent aan de slag willen.
Niemand wil dat zijn bedrijfsgegevens op straat liggen. Toch? Iedereen werkt heel hard om zijn of haar bedrijf goed te runnen en een goede omzet te verdienen. Een goede ondernemer houdt daarbij de volgende zaken in acht:
- Diensten/producten leveren van een hoge kwaliteit
- Hele goede service bieden
- Afspraken nakomen
- Klaarstaan voor je klanten
- Organisatorisch het bedrijf op orde hebben
Wat ik steeds tegen de VA’s zeg die mijn programma’s volgen: Als virtueel assistent ben jij zelf ook een ondernemer! Gedraag je dan ook als een ondernemer.
— Petra Fehring, trainer
Hoe toon je dat jij betrouwbaar bent?
Alle bovengenoemde punten gelden dus óók voor virtuele assistenten! Als jij een goede ondernemer wilt zijn, als jij een goed inkomen wil verdienen, zorg dan dat jouw klanten meer dan tevreden over je zijn.
Maar hoe toon je op voorhand dat je betrouwbaar bent?
Dat is natuurlijk lastig als je niet eerder met die potentiële klant hebt samengewerkt. Of als je net als VA start en nog met je eerste klant moet beginnen. Toch kan je op voorhand al wat laten zien.
Maak heldere afspraken en kom die ook na
Helder communiceren is zo ontzettend moeilijk. Je denkt al gauw dat de ander begrijpt wat je bedoelt. Of dat jij goed begrepen hebt wat de klant van je verwacht. Nee dus. Vaak gaat hier heel veel ‘fout’ waardoor het verwachtingspatroon bij je klant heel anders is dan dat je zelf in gedachten had.
Zorg daarom dat je de afspraken hardop herhaalt naar de opdrachtgever. Of bevestig de afspraken schriftelijk via de email. Als blijkt dat jullie niet op dezelfde lijn zitten, kan je direct bijsturen. Daardoor weet de klant wat hij kan verwachten.
Dit begint natuurlijk al bij het maken van een kennismakingsgesprek en het helder krijgen van de vragen en wensen van een opdrachtgever. Zorg dat je begrijpt waar het over gaat en bevestig dit door een heldere offerte. Als iets niet duidelijk is, ook als je dat tijdens het maken van je offerte ontdekt, neem dan opnieuw contact op en vraag door!!
Als jij vervolgens altijd je afspraken nakomt, of tijdig meldt als je iets niet kan waarmaken, dan toon je dat je betrouwbaar bent en leert de klant je te vertrouwen.
Plaats testimonials op je website of LinkedIn profiel
Als iemand een testimonial of referentie voor je afgeeft gebaseerd op zijn ervaring, zegt dat veel meer dan wanneer jij zegt dat je betrouwbaar bent en kwaliteit levert. De woorden van de persoon die de referentie afgeeft, maakt dat het heel persoonlijk is en de ervaring van hem verwoordt.
Vraag aan mensen waar je eerder voor gewerkt hebt (directeuren, managers, oud-collega’s, externe relaties of huidige klanten) of zij een testimonial willen afgeven. Het is belangrijk dat ze aangeven hoe ze de samenwerking ervaren hebben en welk resultaat dit hen heeft opgeleverd. Plaats deze op je website (liefst met naam, functie en bedrijf) of laat het hem via LinkedIn aanleveren.
Vermeld een geheimhoudingsverklaring in je overeenkomst en algemene voorwaarden
Als jij voor betrouwbaarheid staat, neem je dat van tevoren op in je algemene voorwaarden en de overeenkomst die je aan je klant voorlegt. Dit geeft aan dat je er over nagedacht hebt, dat je het belangrijk vindt en dat je hiervoor staat.
Beschrijf duidelijk wat de geheimhouding inhoudt. Vertel ook wat je wel wilt kunnen delen zoals de naam van de klant voor referentie- en reclamedoeleinden. Het kan maar duidelijk zijn.
Vertrouwen krijgen kost tijd, het vertrouwen kwijt raken gebeurt binnen een minuut.
Zorgvuldigheid, heldere afspraken en de wijze waarop je met je (potentiële) klanten omgaat, geeft al heel veel aan over de wijze waarop jij jouw diensten levert. Zorg dat je daarin zorgvuldig blijft en bouw het vertrouwen op.
Voorkom ten alle tijden dat je het vertrouwen beschaamd want eenmaal kwijt, krijg je het bijna niet meer terug.
Ik wens je veel wijsheid.
Heb jij nog goede tips hoe jij laat zien dat je betrouwbaar bent?