Petra Fehring | 12 januari 2022

Ben jij kritisch bij het aannemen van een nieuwe klant?

Ben jij kritisch bij het aannemen van een nieuwe klant

Durf jij een opdracht af te wijzen?

Als je net start met je eigen VA of VP bedrijf ben je blij met elke klant die op je pad komt. Je grijpt iedere opdracht met 2 handen aan want een opdracht betekent inkomsten! Niet onbelangrijk natuurlijk.

Maar wat doe je als het eigenlijk niet goed voelt? Wanneer je onderbuikgevoel zegt dat je niet blij van deze klant of opdracht wordt?

Zeg jij dan nee tegen de opdracht?

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het heel lastig is om nee tegen een opdracht te zeggen. Zeker als je afhankelijk bent van de inkomsten. In zowel de tijd van loondienst als zelfstandige, heb ik me regelmatig laten verleiden om de verkeerde keuze te maken.

De reden dat ik toch ja tegen een baan of opdracht zei, had te maken met:

  • De opdrachtgever vond ik heel sympathiek (maar de opdracht zelf sprak me totaal niet aan)
  • De opdracht vond ik super leuk en interessant (maar de opdrachtgever kreeg ik de kriebels van)
  • De opdrachtgever was zo in nood, dat ik wilde helpen (terwijl ik met mijzelf afgesproken had dit soort opdrachten niet meer te doen)

Gevolg? Dat ik ALTIJD spijt kreeg.

De signalen die je niet moet negeren

1.      Je onderbuik gevoel

Dat is het allerbelangrijkste signaal dat je kunt krijgen. Als je gevoel zegt dat je hier niet blij van wordt, doe het dan niet! Soms kan je niet eens uitleggen waardoor je gevoel dit zegt. Het is intuïtie en ik kan je verzekeren: doe het niet!!

Voel je dit echter niet meteen? Of durf je dit niet meteen te zeggen? Bouw dan tijd in. Zeg bij een aanvraag dat je er even over nadenkt en wanneer je er op terug komt. Dan kan je in alle rust even bij jezelf gaan voelen of je dit wel moet doen.

2.      Gezeur over je tarief

Ik zeg het maar even recht voor z’n raap. Als een opdrachtgever vertelt dat je te duur bent, dan gaat er iets niet goed. Of je bent te duur voor de specifieke opdracht omdat het resultaat niet voldoende waarde heeft. Maar dan kan je je ook afvragen of deze opdrachtgever wel het juiste werk uitbesteedt.

Natuurlijk kun je een beetje onderhandelen op zijn tijd.

Maar zeggen dat je te duur bent, zegt meestal iets over de opdrachtgever. Als hij of zij niet bereid is om een goed en redelijk tarief voor jouw diensten te betalen, dan heeft hij vaak geen geld. Dat kan natuurlijk, iedereen moet ergens starten. En voor veel ondernemers staan de eerste jaren volledig in het teken van investeren in het bedrijf. Zowel qua tijd als geld.

Dat betekent dat niet iedereen jouw diensten kan betalen. Het is niet anders. Maar jij hebt niets aan een opdrachtgever die graag jou wil inzetten, maar er geen verdiensten tegenover zet. Ook jij hebt een bedrijf te runnen.

3.      Werkzaamheden waar je niet blij van wordt

Als je kiest voor een opdracht met werkzaamheden waar je niet blij van wordt, kan je dit in de beginfase van je bedrijf nog wel doen. Hier kom je nog wel overheen. Want omzet genereren is juist in de startfase ook voor jou het allerbelangrijkste.

Op het moment dat jij meer klanten hebt, kan je bepaalde opdrachten stop zetten. Of nog beter: overdragen aan een VA die hier wel blij van wordt!

Heb je echter de keuze: kies dan altijd voor werk waar jij blij van wordt. Hierdoor ga je stralen en groeien. Het komt altijd weer ten goede van jezelf. En uiteindelijk is dat wat je wilt:

gelukkig zijn met je bedrijf en het werk wat je doet voor klanten waar je blij van wordt!