Als je met mensen werkt

Je bedrijfsprocessen onder de loep nemen en misschien wel drastisch omgooien. Voor een zelfstandige ondernemer kan dat een verademing zijn. Eindelijk een systeem die terugkerende taken overneemt. Bij een MKB-bedrijf ligt het toch wel anders, want dan ben je als ondernemer niet meer alleen. Je hebt al een team opgebouwd… Op basis van je huidige processen… Wat doe je als je met mensen werkt…

Niet iedereen binnen je team hoeft je verbeterplannen een verbetering te vinden. Soms weten ze niet hoe ze zichzelf moeten plaatsen in een veranderend bedrijfsproces. Hoe gingen ze trouwens om met het huidige proces?

Zo had ik afgelopen week gesprekken met teamleden bij de makelaar. Het blijft interessant om met meer dan één persoon binnen een bedrijf te praten. Het maakt je altijd wijzer. Deze gesprekken vonden plaats nadat ik één van de huidige processen had uitgewerkt, dus ik wist nu een beetje waar zij dagelijks aan werken.

Tijdens deze gesprekken was ik vooral benieuwd hoe het ging met het huidige takenpakket, hoe kijken ze naar een eventuele nieuwe verdeling, wat doen ze liefst. En de mooiste antwoorden kreeg ik wel op de vraag “Wat zou jij doen als jij het voor het zeggen had?”

En nu ligt de taak om op basis van de input een advies te schrijven voor de ondernemer zelf. Een notulen maken kan iedereen, dus het wordt geen verslag van Pietje zei dit en Jantje zei dat. Ik stap dus zo meteen even in mijn helicopter* met de volgende vragen:

  • Zit er een rode draad in de gesprekken?
  • Wat is van toepassing op het proces en wat niet?
  • Hoe verhouden de werknemers zich tot het team?

Ik ben benieuwd en ik weet zeker dat de ondernemer ook benieuwd is ? Maar dat is iets voor volgend jaar.

* mijn spreekwoordelijke helicopter om op bedrijfsniveau een advies te kunnen schrijven.

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *