Petra Fehring | 14 juli 2023
7 Valkuilen van VA’s die lang in loondienst hebben gewerkt

Ondernemer zijn is zo anders dan in loondienst werken.
Als ik kijk naar mijn programma waarin ik aankomende Virtueel Professionals help hun eigen bedrijf op te zetten, leren ze van de 1e tot aan de 10e week enorm veel nieuwe aspecten. En dat heb ik zelf destijds ook zo ervaren. Alleen had ik geen opleiding 😉
Kan me nog goed herinneren dat ik op een opdracht reageerde en het enorm spannend vond om het gesprek aan te gaan. Ik was heel teleurgesteld dat ik de opdracht niet kreeg. Toen ik achteraf om feedback vroeg wat er ‘fout’ ging, meldde de opdrachtgever dat ik het gesprek was aangegaan als een sollicitant.
Ze zochten echter geen medewerker, ze zochten een expert die het probleem ging oplossen!
Nou, die heb ik in mijn oren geknoopt 😉 Ondernemer zijn, vergt een heel andere houding. Een andere insteek m.b.t. wat je aanbiedt en wat je gaat doen. En dan nog iets: je moet zichtbaar worden. Hellup! Ik was gewend om op de achtergrond te werken. Hoe ging ik nu dan op de voorgrond treden?
Herken je dat?
Als we teveel op de achtergrond blijven, vinden opdrachtgevers ons niet. Dus zichtbaar zijn, is een must. Maar dat is niet voldoende. Je moet exact weten waar jouw doelgroep om vraagt en juist dat gaan aanbieden.
OK, maar hoe kom je dan aan die informatie?
Het klinkt misschien simpel, maar dat moet je gaan onderzoeken. Je doelgroep benaderen en het vragen. Waar worstelen ze mee? Wat hebben ze nodig? Waar willen ze voor betalen? Jawel, de investering die ze in een VA gaan doen, moet ook resultaat opleveren.

En dat resultaat moet je kunnen verwoorden
voordat een ondernemer JA tegen jouw aanbod zegt
Goed, dan heb je je eerste opdrachtgever. Dan wil je aan de slag. Maar denk maar niet dat de ondernemer weet hoe je dat aanpakt. Nee, die kijkt naar jou. Ondernemers stellen letterlijk de volgende vragen aan mij:
- Hoe maak je goede afspraken?
- Waar sla je de gezamenlijke documenten op?
- Hoe start je en waar begin je mee?
- Hoe hou je elkaar op de hoogte?
- Hoe hou je een vinger aan de pols?
Oeps, geen IT-afdeling waar je bij terecht kunt. Nee, nu moet je het zelf inregelen en organiseren. Uhm, welke tools gebruiken we? Hoe pakken we dat aan? Vraag jij het aan? Of doet de ondernemer dat? En hoe zit dat met de kosten? Heel belangrijk dus dat jij exact weet hoe dit te doen.
En last but not least: neem taken uit handen. Ga niet zitten wachten totdat je opdrachtgever iets aan jou vraagt: jij vertelt wat je gaat doen. Jij legt uit welke stappen je zet om het resultaat te bereiken. En nog beter: je houdt je opdrachtgever bij de les. Je geeft aan wat je nodig hebt. Je helpt hem/haar bij een volgende stap zetten.
Je opdrachtgever stroomt over. Wordt geleefd door alles wat er speelt. En heeft vaak niet de tijd (en de energie) om jou uit te leggen wat er moet gebeuren. Wat de volgende stap is. Wat handig is dat jij doet. Denk mee. Leef je in. Wat zou jij in zijn situatie doen? Wat is urgent? En probeer zelfs je opdrachtgever een stap voor te zijn.
Zet een ondernemerspet op en stap in het bedrijf van je klant: wat ga jij dan doen om te helpen?
Dus de 7 valkuilen van VA’s die lang in loondienst hebben gewerkt, zijn:
- Niet zichtbaar zijn
- Als een sollicitant het gesprek aangaan
- Geen onderzoek in de markt doen
- Geen aanbod hebben waar opdrachtgevers naar zoeken
- Niet het resultaat kunnen verwoorden wat ze bieden
- Geen idee hoe op afstand werken technisch werkt
- Wachten totdat opdrachtgever taken overdraagt
Laat je daar niet door verleiden. Wees de ondernemende Virtueel Professional die opdrachtgevers zoeken!
Herken jij jezelf in 1 van deze valkuilen? Wat doe jij om het anders aan te pakken? Worstel je juist met het vinden van de oplossing?