Door Petra Fehring | 11 nov 2020

3 Tips om jezelf te onderscheiden door jouw aanpak

Vaak begint het bij de expertise: welke kennis en vaardigheden zet jij in?

Waarom kies je voor die ene websitebouwer versus de andere? Wat maakt dat je meer vertrouwen hebt in boekhouder X dan boekhouder Y? De overwegingen die jij maakt om werkzaamheden uit te besteden aan derden zijn niet anders dan de redenen waarom potentiële klanten juist voor jou of tóch voor die andere VA kiezen.

Logisch toch?

Vaak begint het bij de expertise: welke kennis en vaardigheden zet jij in en is dat nou net hetgeen wat die ondernemer zoekt? Daarnaast willen we ook een klik voelen, een goed gevoel krijgen bij de persoon in kwestie. Maar er is nog een manier om jou te onderscheiden van collega virtueel assistenten / professionals.

3 Tips om jezelf te onderscheiden door jouw aanpak

Die klik waar mensen over praten wordt vaak heel zwaar gewogen: als er geen klik is, kunnen we niet goed samenwerken. Maar in feite is dat niet het allerbelangrijkste. Tuurlijk, heel fijn als iemand een prettige persoonlijkheid is. Waar de ondernemer (en jij) echter vooral naar moeten kijken, is of jij de juiste persoon voor die opdracht bent.

Dan praat ik over jouw aanpak. De manier waarop jij je werk doet. En ook het resultaat wat jij als beste kunt bieden. Passend bij jouw expertise, jouw vaardigheden, jouw talenten en jouw kwaliteiten.

Er is maar 1 persoon die dat het allerbeste weet: jij!

3 tips om jouw aanpak te ontwikkelen

Ga daarom aan de slag met jouw unieke aanpak. Uniek omdat het alles over jou zegt. Omdat het uitstraalt wie je bent, wat je in huis hebt en hoe je dat waarmaakt. Want laten we nou wel wezen: wil een ondernemer het liefst werken met iemand om de persoonlijke klik? Of omdat het resultaat behaald wordt dat gewenst is?

Ik weet zeker dat velen in eerste instantie voor die klik kiezen. Maar uiteindelijk heeft het bedrijf en die ondernemer vooral belang bij het resultaat.

De volgende 3 tips helpen je om jouw aanpak te ontwikkelen.

1. Hoe start je de opdracht?

Met jouw kennis en ervaring weet jij precies wat belangrijk is om de opdracht goed te kunnen doen. Dat betekent dat je weet wat je nodig hebt om te kunnen starten. Wat doe je? Wat heb je nodig? Maar vooral: hoe pak je dat aan?

Ontwikkel je eigen methode om duidelijkheid te krijgen over het gewenste resultaat, zodat je heel goed weet wat de opdracht is die jij aanneemt en dus ook hoe je het resultaat kan behalen. De ondernemer voelt daardoor dat jij weet wat je over praat.

2. Visualiseer jouw werkstijl

Een belangrijk onderdeel waardoor potentiële klanten ‘ja’ tegen jouw aanbod zeggen, is de wijze waarop jij je werk presenteert. Dat begint met de voorbereiding van de intake, maar ook de offerte is daar een onderdeel van. Als jij op een eenduidige, heldere, wijze zaken op papier zet, geeft dat vertrouwen. Het laat zien hoe jij werkt.

Hanteer jij je eigen huisstijl? Werk je met materiaal ter verduidelijking van je aanpak? Heb je een checklist ontwikkeld? Visualiseer jij de aanpak die jij hanteert? Werk je zaken uit en stuur je dat je opdrachtgevers toe?

Door je werkstijl te visualiseren laat je zien dat je de zaken professioneel aanpakt.

3. Benoem de resultaten

Lijkt zo logisch die resultaten, maar toch vergeten we dat vaak. En dan heb ik het niet alleen over ‘tijd besparen’. Dat is natuurlijk zo, maar dat is te vaag. Wat lever je daadwerkelijk aan het eind van de opdracht op? Of als je op continubasis werkt, vertel wat je doet, waarom het belangrijk is en wat het werk dat jij uitvoert bijdraagt aan het bedrijf.

Beschrijf het concreet. Wat zit er bij, wat niet. Zijn er tussentijdse mijlpalen of fases? Benoem die. Zorg dat de ondernemer snapt waar hij ‘ja’ tegen zegt, zodat de verwachtingen helder zijn. Daardoor ontdekt de ondernemer ook of dit nou net hetgeen is wat hij zoekt en nodig heeft.

Niemand heeft dezelfde unieke aanpak als jij. En juist dat maakt het zo interessant. Zowel voor jou als de ondernemers waarmee je in gesprek bent!

3 tips om jezelf te onderscheiden door jouw aanpak