Petra Fehring | 26 juni 2023

3 mogelijkheden om je diensten aan te bieden

Als je mij een beetje volgt, weet je...

dat ik voor opdrachten ga die continuïteit bieden

Voor onze opdrachtgevers en voor de virtuele assistenten. Omdat ons hoger doel is de opdrachtgevers te helpen met de groei van hun bedrijf. En dan helpt een uurtje hier en daar niet.

Wat maakt dat het soms moeilijk is om onze diensten op deze wijze te verkopen?

VA’s vinden het soms lastig om hun diensten goed onder woorden te brengen. Om helder aan te geven wat opdrachtgevers bereiken als ze met hen gaan werken. Maar dat is vooral in de beginfase van je bestaan als VA. Omdat je nog moet ervaren en voelen hoe het werkt. Wat je werkelijk kunt betekenen.

Gelukkig weten sommige virtueel assistenten het direct goed onder woorden te brengen.

Er is echter  een valkuil die je niet moet onderschatten: niet iedere ondernemer is een klant voor ons!

1. Pakketten

De ultieme manier om opdrachtgevers op continuïteitsbasis te ondersteunen is het aanbieden van pakketten. Je biedt een bepaald aantal uren per maand aan waarin je je klant kunt ondersteunen.

De ondersteuning die je biedt kan van alles zijn:

  • Achterstallig werk wegwerken
  • Nieuwe tools opzetten en inrichten
  • Terugkerende taken op continu basis uit handen nemen

Waar het om gaat is dat je stap voor stap met je opdrachtgever meedenkt en –werkt aan de volgende stap in zijn bedrijf. Afhankelijk van de fase van het bedrijf en de wensen van de opdrachtgever kan je een klein tot groter pakket qua aantal uren aanbieden.

2. Projecten

Voor sommige klanten is het eenmalig opzetten, inrichten, organiseren etc. van iets voldoende. Van het opzetten van een automatiseringstool tot en met het organiseren van een event. Het kan van alles zijn. Een project heeft altijd een begin- en einddatum. Het is dus altijd afgebakend en eindig.

Om het uitvoeren van een project te kunnen aanbieden, maak je een inschatting qua aantal uren voor dit project. Gebaseerd op het aantal uren en je losse uurtarief maak je een totaal aanbod.

Soms weet je niet goed hoeveel uren het je exact gaat kosten, maar dat is het risico van het vak. De ene keer schat je goed in, de andere keer minder.  Je leert echter al doende. Vermeld wel heel helder welke taken en acties bij het project horen.

3. Producten

De laatste optie is het aanbieden van producten. Kijk naar je diensten/specialisatie en maak kleinere producten met afgebakende taken en tijdsbesteding. Ook hier geldt dat je de benodigde uitvoeringstijd vermenigvuldigt met je uurtarief om een bedrag vast te stellen.

Daarnaast is het slim om een paar producten naast elkaar te zetten waaruit je opdrachtgever kan kiezen. De een wil een klein product, de ander een uitgebreidere versie.

Bepaal wat jij wilt aanbieden aan je opdrachtgevers.
Bedenk wat past bij de diensten die je levert en waar opdrachtgevers uit jouw niche om vragen.

Hoe bied jij je diensten nu aan? Lukt het jou om je diensten ook daadwerkelijk te verkopen? Of loop je tegen bepaalde zaken aan?

In de opleiding ‘Binnen 10 weken een lopend VP bedrijf’ komen deze punten uitgebreid aan bod.